Това заяви пред БНР Александър Загоров от КТ “Подкрепа“. Според работниците повишаването на цените ще гарантира бъдещето на находищата и държавната ТЕЦ “Марица-Изток 2“, които са ключови за енергетиката в страната.

“Всяка година има един недостиг на средства около 50 милиона (малко повече или малко по-малко) на година не достигат и има рискове, които могат да се съчетаят непрогнозируемо и да стане една катастрофа, която да заличи 30% от българската енергетика“, обясни Загоров.

Условията за работа в мините са добри, миньорите имат възможност да искат определени неща за оптимизиране на работата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти във връзка с предстоящ протест  на миньорите.

Тя отчете, че министерството има добър диалог с миньорите. „През последните, може би три, три и половина години се полагат много сериозни усилия, така че българската минна индустрия да бъде в една добра форма и кондиция. Нашите мини бяха на печалба и миналата година. Тази година също ще бъдат с положителен финансов резултат“, каза министърът.

Тя посочи, че са инвестирани средства за закупуване на нова техника, доставка на резервни части и материали. Министър Петкова изрази надежда в петък, 20 март 2018 г., да проведе среща с миньорите.