Те ще ограничат възможността им да търгуват и да обслужват дълга си в щатски долари. Това обяви международната рейтингова агенция Фич (Fitch), цитирана от ТАСС и БТА.

Попадналите под американските санкции руски компании могат да пострадат заради намаляване на търговската активност, отбелязва Фич. Освен това компаниите, които имат задължения в щатски долари, няма да могат да ги обслужбат (което ще доведе до увеличение на дълга - бел. ТАСС).

По-специално алуминиевият гигант Русал вече заяви, че ще оценява веротността от технически дефолти спрямо определени кредитни задължения, припомня рейтинговата агенция.

На 6 април САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации". Седем олигарси, представени като близки на Кремъл и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин. В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.