За това призова ръководителят на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен. Той предупреди, че загубата на ключови технологии може да навреди на икономиката на страната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Ханс-Георг Маасен отбеляза, че работещите в разузнавателните служби първоначално са били озадачени от резкия спад на китайския кибершпионаж преди около две години, но след това са разбрали, че Пекин просто използва други, законни инструменти като например преки придобивания, за да получават достъп до германския опит и знания.

Промишленият шпионаж вече не е необходим, ако някой просто може да се възползва от либералните икономически регулации, за да купи компании и след това да ги изпразни или разкомплектова, за да получи достъп до научно-техническите знания, каза той на кибер конференция.

Маасен посочи, че Германия остава отворена за чуждестранни инвестиции, включително от Китай, но са необходими мерки, за да бъдат запазени ключовите технологии. Той каза, че е бил особено обезпокоен от придобиването на германския производител на роботи Кука (Kuka) от китайски фирма през 2016 година, заради технологията, с която разполага германската компания.

Германските опасения бяха засилени от новината миналия месец, че китайският електропреносен оператор Стейт грид корпорейшън ъв Чайна (State Grid Corporation of China) се е опитал да купи дял от 20 процента в германския електропреносен оператор 50Херц (50Hertz), а китайската компания Джийли (Geely) тихомълком придоби дял от 10 процента в автомобилостроителя Даймлер (Daimler).

Маасен каза, че чуждестранните инвестиции могат да помогнат за осигуряване на работни места и печалба в Германия. Но трябва също така да се разбере, че някои преки инвестиции в някои технологии могат да създадат риск за вътрешната сигурност, посочи той.