Прогнозата на Световния съвет по зърно (ССЗ) е през 2018-2019 година реколтата от пшеница да е 740,8 млн. тона или със 17 млн. тона (2% по-малко от предходната реколта), уточнява БТА.

За първи път от шест години производството на пшеница в света ще е по-малко от потреблението, което се очаква да бъде 744 млн. тона. От ССБ успокояват, че ситуацията не е критична, защото и преходните запаси на пшеница са рекордни - 256 млн. тона.

Най-голям ръст на производство на пшеница има в Австралия - увеличение с около 4 млн. тона, в САЩ ще бъдат ожънати един милион тона зърно повече, но в Европейския съюз реколтата ще падне с три милиона тона до 148 млн. тона, прогнозират от Световния съвет по зърно.

Цената на пшеницата е 214 долара за тон в Германия, 208 долара за тон във Франция и 201 долара за тон в САЩ. Тази година ССЗ очаква спад с 10 млн. тона на реколтата в Русия и намаляване на ожънатата пшеница в Украйна и Казахстан, но и трите държави ще имат агресивен износ, увериха от Софийската стокова борса. Цената на пшеницата в Русия е 210 долара, в Украйна - 208 долара.

Българската пшеница се търгува средно по 183 долара за тон без данъци или около 300 лева за тон на вътрешния пазар. Цената на брашното у нас през март остава без промяна спрямо година по-рано - 64-65 стотинки за килограм на едро, съобщи Антонина Белопитова, директор в ССБ.