Това, обяви шефът на френските железници Гийом Пепи в ефира на радио Ер Ем Се и телевизионния канал Бе Еф Ем Ти Ви, цитиран от БТА.

Цената на стачка е близо 20 милиона дневно за Ес Ен Ес Еф, заяви Пепи, цитиран от АФП. Днес е четвъртият ден на протестите, които се планира да продължат до края на юни и нарушават и дните, когато няма спиране на работата. В стачката се включват много служители, но въпреки това има повече влакове, отколкото миналия път, посочи Пепи.

Констатацията ми е, че Франция не е парализирана, заяви президентът на Ес Ен Се Еф, признавайки при все това, че клиентите на железниците са силно затруднени при ползване на услугите им. Днес в стачката са са включили 43 на сто от служителите на Ес Ен Се Еф - машинисти, кондуктори, стрелочници - и това е леко отстъпление спрямо 48-те процента във вторник и сряда на стачкували.

От началото на април железничарите във Франция започнаха стачка маратон с прекъсвания по два дни на пет. Те се противопоставят срещу реформа, която "цели да "ще унищожи обществената жп услуга".

Протестът е насочен срещу премахването на специалния железничарски статут при новоназначените, условията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в дружество с ограничена отговорност (ООД), което, според синдикатите, открива пътя за бъдеща приватизация. Според тях реформата няма да реши проблема с дълга (46,6 милиарда евро към края на 2017 година), нито с проблемите във функционирането.

Френският премиер Едуар Филип каза днес в интервю за в. "Паризиен", че правителството няма да отстъпи пред стачките в железниците, предаде Асошиейтед прес. Филип подчерта, че всеки ден получава писма от поддръжници, които го призовават да извърви целия път и че правителството именно това и ще направи.