Решението е влязло в сила днес в 8 часа лондонско време, предаде ТАСС. Групата Ен+, както и самият й собственик Олег Дерипаска заедно с други негови активи (Русал, Група ГАЗ, агрохолдинг Кубан, Евросибенерго, Русские машини), влязоха в списъка със санкционираните физически и юридически лица на финансовото министерство на САЩ.

В момента компанията оценява въздействието на санкциите и обяви, че ще предостави информация след консултации с юристи. На 6 април САЩ обявиха нови санкции срещу 38 руски физически и юридически лица, обвинени в участие в "атаките на Русия срещу западните демокрации".

Седем олигарси, представени като близки на Кремъл, и 12 фирми, които те притежават или контролират, са сред санкционираните. Сред тях са собственикът на алуминиевия гигант Русал Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, които са важни играчи в енергийния сектор, както и милиардерът и сенатор Сулейман Керимов.

Санкции са наложени и на 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на Газпром Алексей Милер, и шефът на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.