Компанията заложи акциите на своето дружество Nord Stream 2 AG в британската финансово-кредитна агенция Glas Trust, съобщи "Комерсант".

Това е било осъществено през август 2017 година и срещу залога "Газпром" е получил 90 милиарда рубли, като срока на залога е до 2038 година. Средствата, необходими за изграждането на газопровода са 89.7 милиарда рубли, което почти напълно съвпада с осигурените през британската кредитна агенция.

Това се прави, след като опасността руската компания и нейната дъщерна компания, която ще изгражда и експлоатира "Северен поток-2" да попаднат под американски санкции по закона CAATSA се увеличи.

На практика така партньорите на "Газпром" в проекта- компаниите Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV-не могат да бъдат санкционирани, тъй като не са акционери в изграждането на газопровода и не са инвестирали пари в него. Сега тези европейски компании ще дават пари на британската финансово-кредитна агенция и тя ще финансира "Северен поток-2". така ако някой попадне под американските санкции, това ще е Glas Trust.

Срещу това, британците ще получават вероятно доста висок процент от печалбите на Nord Stream 2 AG.