Това мнение изказа Пламен Грозданов от Съюз "Произведено в България" пред телевизия "Блумбърг". Той смята, че търговията обикновено бележи доста бурно развитие в последното тримесечие на годината, след което се наблюдава спад през първото тримесечие.

"По всички данни, които четем и наблюдаваме, ще има известно поскъпване на горивата, вървим към увеличение на цената на електроенергията. Както виждате, бизнесът заяви стачна готовност по повод цените, които ще се предлагат от т.нар. американски централи. Това по никакъв начин не помага за подобряване на бизнес средата", смята Грозданов.

Освен това се правят някои крачки от страна на управляващите, които притесняват бизнеса, каза още той.

"Ще дам пример за проекта за промени на Наказателния кодекс, където незнайно защо правителството се готви да приравни корупцията в държавния сектор с тази в частния сектор. Това е една груба намеса в гражданския и търговски оборот на страната. Това е неправомерно разширяване на приложното поле на приложение на НК, още повече че там проблемите могат да се решават по Търговски закон, по граждански процесуални закони. Практически се инкриминира всяко неизпълняване на договор. Това е страшно, още повече за страна като нашата, която е страна на малкия и среден бизнес", завърши бившият дипломат.

Според него, другият проблем, който притеснява са кадрите. Наскоро излезе Индексът на конкурентоспособността на талантите. Показателите ни са много зле. Ние сме на 47 място от 119, но на 27 място от 28-те държави на ЕС. Що се отнася до уменията ни да привличаме чужди специалисти - ние сме на 75-о място. По пригодност на образователната ни система към нуждите на бизнеса сме почти в края - на 97 място.