Това каза ветеринарният лекар с дългогодишна практика д-р Петко Цачев. Цената на килограм живо тегло е 6-7 лева, но на закланото, тя достига 14 лв./кг., а търговците я продават с малко печалба отгоре. 

Според него това, че Великден е с месец по-рано, няма да се отрази на качеството на месото, а по-скоро на теглото, защото няма достатъчно време агнетата "да наддадат". Добре е да се консумира по Великден и ярешко месо, но за съжаление то по-рядко се намира в нашите магазини. Това е така, защото хората имат предразсъдъци по отношение на ярешкото, смятайки, че то е с по-силна миризма и по-специфичен вкус.

"Истинските познавачи обаче предпочитали именно ярешкото през агнешкото, защото е по-крехко и по-вкусно", смята д-р Цачев.

Що се отнася до това дали няма да се подлъжем и тази година да си купим замразено румънско или новозенландско агнешко по Великден, специалистите предупреждават - гледайте цвета и помиришете месото. Нашенското трябва да е свежо, с по-розов цвят и мирис на прясно месо. Замразеното си личи - то е по-тъмно и с по-тежък дъх, ако бутнем кожичката му тя остава отворена, не се връща на място.