Като цяло, се наблюдава увеличаване на международната търговия с оръжия както от страна на страните износителки, така и от страна на вносителките на въоръжение.

Това каза д-р Од Флоран, директор на програмата за оръжия и военни разходи на Стокхолмския международен институт за изследване на мира пред телевизия "Блумбърг". Тази тенденция се влияе от 3 основни фактора, смята експертът.

Първият и най-важен са бушуващите военни конфликти, засилващи неимоверно търсенето на оръжие. Вторият е свързан с решението на много държави да модернизират остарялото си въоръжение, а третият се формира от  тези държави, които продължават да развиват военно-промишления си комплекс, което респективно води до увеличаване на международния трансфер на въоръжение.

Акцент бе поставен и върху бъдещето на НАТО. По думите на Флоран Северноатлантическият алианс не е застрашен, въпреки текущото напрежение между САЩ и останалите държави-членки.

„От самото създаване на алианса периодично е имало дадени неразбирателства, но не смятам, че в момента има някаква реална заплаха. Чл. 5 от Вашингтонския договор, който гарантира групова защита на страна-член на НАТО в случай на външна агресия, е гаранция, че алиансът ще остане непокътнат дори и с оглед на евентуална заплаха от страни като Русия“, завърши Флоран.