Това каза в студиото на телевизия "България он ер" политическият анализатор Емил Георгиев. Той коментира ситуацията и повишените мита, които американският президент Доналд Тръмп наложи за стомана и алуминий на различни страни, а също и на Европейския съюз.

Новите правила обаче не важат за всички. Сред страните, които няма да са засегнати от по-високите налози, са Австралия, Мексико и Канада. Тръмп заяви, че ще спести на ЕС митата върху стоманата и алуминия, но поиска от Европа да се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки.

Според Георгиев европейските лидери трябва да отговорят на Тръмп с икономически либерализъм.

"Това са ни най-важните партньори и трябва да имаме стратегия", обясни експертът.

Финансистът Преслав Райков посочи, че Европейският съюз трябва да се пази и да не отговаря на САЩ с вдигането на митата за американски стоки.

"Тази стагнация не идва от глобализацията, тя идва от технологичния напредък в икономиката. Идва от това, че много индустрии просто остаряват", обясни Райков. 

Финансистът подчерта, че американският президент трябва да се съсредоточи върху по-балансирани политики, защото протекционизмът не води до нищо добро.

Гостите се обединиха около мнението, че единственото нещо, което ликвидира бедността и води до богатство в световен мащаб е свободният обмен и търговия. "Ако нещо друго доказано е довело до бедност, то е протекционизмът и издигането на бариери", категоричен беше Емил Георгиев.