Те ще загубят тези пари, ако търговията продължи според правилата на Световната търговска организация (СТО), сочи публикувано днес проучване, цитирано от ДПА и БТА.

Правилата на СТО означават мита и регулаторни бариери, включително лицензионни процедури и евентуално дълго чакане на границите, което също е загуба за компаниите, се посочва в документа на компаниите Оливър Ваймън (Oliver Wyman) и Клифърт Ченс (Clifford Chance).

Германия ще бъде най-силно засегната сред страните членки, допълва още докладът, особено автомобилният й бизнес, който ще поеме една трета от очакваната обща загуба за бизнеса от 9 милиарда евро.

Компаниите в целия ЕС се очаква за губят 37 милиарда евро годишно без Великобритания в блока, докато самата Великобритания ще понесе удар на стойност 32 милиарда евро, според доклада.

Великобритания и ЕС в момента се опитват да съгласуват търговско споразумение за периода след излизането от съюза, само че настояването на Лондон хем да напусне митническия съюз и единния пазар, хем да има безпрепятствен достъп до пазари спъва преговорите. Брюксел не вижда как това може да стане на практика.
Всички германски компании трябва да се подготвят за несигурни времена, каза ръководителката на германското подразделение на Оливър Вайман Финя Каролин Кюц, като допълни, че малките фирми може да бъдат особено силно засегнати от новите сложни отношения.