В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и ТЕЦ "Марица изток 2" ЕАД, които осигуряват около 54 на сто от годишното производство на електроенергия в България и решително доминират производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92 на сто.

За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70 на сто (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч.

При това, за същия период, средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78,48 лв./МВтч.

"Вероятно координираното поведение на двете централи при обявените начални цени по отделните тръжни процедури резултира до стойности на коефициентите за брутна рентабилност на приходите от продажби на електроенергия значително надвишаващи добрите практики", се казва в сигнала на АОБР.