Има опасност тя да стане по-често явление с промяната на климата.

От три години валежите в две трети от Испания са по-ниски от предвижданите. Почти цялата територия на Португалия страда от суша шест поредни месеца, а такова нещо не се бе случвало от 2005 година. Земеделските стопани страдат силно.

"Положението е катастрофално", оплаква се Хосе Рамон Гонсалес, дребен животновъд от Галисия, в северозападната част на Испания.

Поради липса на пасища той се е принудил да купува фураж още от юли, четири месеца по-рано от обичайното, а това ще му струва няколко хиляди евро.

"Пресъхнали са реки и източници, а това нито аз, който съм на 45 години, нито родителите ми, нито прародителите ми не са виждали в този район, в който обикновено валят обилни дъждове", разказва той.

На 31 октомври, организацията, която управлява застраховките на испанските земеделски стопани - Агросегуро (Agroseguro) - бе отчела, че 1,38 милиона хектара, засети със зърнени култури, слънчоглед и маслини, са засегнати от суша или от слана в Испания, а това е довело до над 200 милиони евро обезщетения.

"Това е същото, както когато сте болни: чувствате се безпомощни, не можете да направите нищо. В случая болестта се нарича засуха", коментира Висенте Ортис, земеделски производител и животновъд от Кастиля - Ла Манча, южно от Мадрид.

Той твърди, че реколтата му от зърнени култури се е свила със 70% спрямо миналата година и предвижда да събере два пъти по-малко маслини.

"Като се започне с отглеждането на маслини и се мине през зърнените култури и лозята, всеки отрасъл на земеделието страда от тази липса на вода в района ни", отбелязва Фремелинда Карвальо, която е призедент на Асоциацията на земеделците в Порталегре, в централната част на Португалия.

Изсъхването на културите и горите води до пожари, които тази година причиниха смъртта на 109 души в Португалия и на петима в Галисия.

Конфликти заради водата

Водоемите отчитат ненормално ниски равнища. В Португалия 28 от общо 60-те водоема през октомври са били запълнени на по-малко от 40% от капацитета си. Този уикенд стотина пожарни камиона започнаха да прехвърлят водата от един язовир в друг, на 60 километра по-далече, който захранва град Визеу.

В Испания нивото на река Тахо, която се влива в Атлантическия океан при Лисабон, на 13 ноември бе 40% под средното за годината.

Водите на река Дуро, чието равнище при устието до Порту беше още по-ниско, и на Сегура, напояваща огромните парници в югоизточната част на полуострова, бяха спаднали до 13% от капацитета си.

Енергийната компания Iberdrola също сви производството си от водни източници в Испания, което се срина с 58% на годишна основа от януари до септември, а цените на електричеството отново тръгнаха нагоре.

Това поражда конфликти между земеделските производители и между отделни райони за използването на водата.

Водопроводът, който пренася вода от Тахо до Сегура, построен през 60-те години на миналия век по време на диктатора Франсиско Франко, бива критикуван от всички страни.

Антонио Луенго, директор на агенцията по водата в Кастиля - Ла Манча, твърди, че Тахо "не може да понесе това".

Водите на Тахо бяха в основата на толкова интензивното развитие в югоизточната част на отглеждането на плодове и зеленчуци, "че сега за тях трябва да се обезсолява водата от Средиземно море", заявява той.

Климатични рискове

А има риск такива засухи да станат по-чести в бъдеще.

"От 1980-а Испания отчита сигнали за промяна на климата, които се изострят от 2000 година", подчертава Хорхе Олсина, географ в университета в Аликанте.

"Климатът на Испания (...) придобива все по-изразени характеристики, присъщи на субтропиците: по-високи температури и по-редки и по-интензивни дъждове. Следователно има основание да се предполага, че климатичните рискове, свързани с температурите - вълни от силно затопляне - и с дъждовете - суши и наводнения - ще се засилват през идните години", предупреждава Олсина.

Хулио Бареа, говорител на Greenpeace, критикува "много лошото управление" на водите от испанското правителство.

"Сушите трябва да се управляват, когато имаме вода", казва той. Той отбелязва, че в страната се отглеждат култури и животни, изискващи прекалено много вода за средиземноморския климат, както и че се напояват дървета, които не се нуждаят непременно от такива грижи, като маслиновите и бадемовите дръвчета.

"Ще трябва да се построят повече язовири, за да се запази водата, когато я има", коментира г-жа Карвальо, представителката на португалските земеделци от района на Порталегре.

Правителствата деблокираха средства, за да обезщетят земеделците, но за тях единственото решение ще дойде от възобновяването на дъждовете.

"Непрекъснато гледаме към небето", казва Висенте Ортис.

--------------------------

* Превод за БТА на Румена Вълчева.