Китай планира да разшири употребата на етанол като автомобилно гориво на цялата територия на страната до 2020 година като част от борбата срещу замърсяването на околната среда, но и откривайки нови възможности за колосалния излишък от царевица, предаде Франс прес и БТА.

В документ на могъщата Агенция за икономическо планиране (NDRC), която е свързана с енергийната администрация, се предвижда "да се подкрепи до 2020 година употребата на етанол като гориво в цялата страна и осигуряване на пълно базово покритие", като се увеличат промишлените мощности за производство на биогорива.

Биогоривата са едва 1 процент от потребяваните петролни продукти в Китай, който е най-големият автомобилен пазар в света.

След това, до 2025 година, страната ще трябва да положи усилия да произвежда в големи мащаби етанол на основата на целулоза (растителна суровина - бел. р.) и да усъвършенства технологиите си, за да достигне международните стандарти, се казва в документа.

Целта, разбира се, е да се намалят парниковите емисии, за да се противодейства на замърсяването на атмосферата в големите китайски градове, но също и да се използват по-пълноценно селскостопански продукти с изтекъл срок на годност или в прекомерно големи количества.

Етанолът може да се произвежда от захароза (цвекло, захарна тръстика), но също и от царевица. А Китай притежава колосален излишък от царевица в запасите си, възлизащ на над 200 милиона тона.

Голяма част от реколтите в северната и североизточната част на страната традиционно се изкупуват от производителите от държавни организации, за да се поддържат цените.

Китай преразгледа към понижение прогнозата си за царевичната реколта през 2017-2018 година, но властите обмислят начини за използване на гигантския национален излишък от суровината, чието качество често е ниско и която с течение на времето се разваля.

В дългосрочен план Пекин възнамерява да използва и други съставки, освен царевицата, за производството на биогорива.

"Китай произвежда всяка година над 400 милиона тона растителни отпадъци от стърнищата и лесовъдството, от които 30 процента биха могли да се използват за производството на 20 милиона тона биогориво", обяснява енергийната администрация.

В момента потреблението на биогорива в Китай достига 2,6 милиона тона годишно. Страната е третият световен производител - макар и далеч зад Съединените щати и Бразилия - и възнамерява да увеличи производството си до 4 милиона тона до 2020 година.