Най-късно до 30 юни 2017 г. финансови отчети за дейността си трябва да подадат всички търговци по смисъла на Търговския закон, чрез заявяване за вписване и представяне за обявяване в Търговския регистър, съобщиха от агенцията.

С цел улесняване на бизнеса и превенция от струпване на заявления на гише и по електронен път в последните часове на крайния срок, Агенцията по вписванията е започнала напомнителната си кампания.

В писмата се отбелязва, че след изтичане на крайния срок - 30 юни 2017 г., Агенция по вписванията предоставя на Национална агенция за приходите списък на търговците и фирмите, неподали годишни финансови отчети в срок.

На бизнеса се напомня още и за безплатните услуги на Агенцията по вписванията "SMS оповестяване за настъпила входяща регистрация за търговец в Търговския регистър" и "SMS оповестяване относно услуги, предоставяни от службите по вписванията (Имотен регистър)".

За Търговския регистър заявления за безплатно SMS известяване могат да подават само лицата, които имат право да управляват и представляват търговеца, съответно клона на чуждестранния търговец.

За Имотния регистър услугата е само за лицата, собственици на имоти на територията на България. Заявленията се подават лично в офисите на Агенция по вписванията.