Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за особените залози, с които се цели намаляване на административната тежест и осигуряване на публичен и безплатен достъп до информацията в регистъра чрез интернет.

Досега Централният регистър на особените залози беше юридическо лице на бюджетна издръжка към министъра на правосъдието. Сега депутатите записаха, че Централният регистър на особените залози е електронна база данни и всяко вписване, заличаване или обявяване се извършва по персонална партида на залогодателя в електронна форма, по която се прилагат заявленията и приложените към тях документи.

Залогът ще се учредява чрез вписване в Централния регистър на особените залози или в предвидения друг регистър въз основа на договор за особен залог, реши парламентът.

Договорът за особен залог ще се сключва в писмена форма, а в изрично предвидените в този закон случаи - в писмена форма с нотариална заверка на подписите. Това ще се отнася и при изменение и допълнение на договора за особен залог. Всяко съгласие на заложния кредитор ще се дава в писмена форма с нотариална заверка на подписа, записаха депутатите.

Залогодателят няма да има право да се разпорежда, нито повторно да залага заложеното вземане или заложената ценна книга без съгласието на заложния кредитор. До датата на вписване на пристъпването към изпълнение залогодателят може да събира заложеното вземане и неговите плодове, освен ако в договора за залог е предвидено друго.

Когато върху заложеното вземане бъде наложен запор преди пристъпване към изпълнение от заложния кредитор по реда на този закон, удовлетворяването на заложния кредитор се извършва чрез присъединяването му към изпълнителното производство, по което е наложен запорът, записаха депутатите.