Това обяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. По думите му е интересна статистиката кой ги печели и успеваемостта на фирмите.

"Като пример давам една фирма, която в последните девет години е участвала в 400 обществени поръчки за строителство и е спечелила повече от 390 от тях или над 90% от тях. Това означава, че фирмите са се разбрали една с друга кой за каква поръчка ще кандидатства", обясни Симеон Дянков. По думите му нормалният процент на успеваемост е 20% от кандидатстваните поръчки.

На въпрос има ли имена на политици, които са свързани с тези фирми, той не пожела да назове конкретни имена, но загатна за депутат от ДПС, който празнува на Йордановден.За другите медиите писали достатъчно.

Според Дянков това, че премиерът спира обществени поръчки, значи, че някой не си върши работата. По думите му тази схема е започнала по времето на тройната коалиция, продължила е при правителството на ГЕРБ и се е засилило при управлението на Пламен Орешарски.

Бившият финансов министър коментира и решението на Конституционния съд да спре здравната реформа. Той не бил изненадан, защото по думите му, текстът по начина, по който е бил написан, бил неясен и за финансистите, и за хората от тази професия.

"Според мен Петър Москов трябваше да излезе от правителството в момента, в който неговата партия се обяви за опозиция", заяви Дянков.

Според Дянков в последната година на това управление в здравната политика често се слагат екзотични и необмислени идеи. Може би за нов министър в първите няколко месеца е нормално - и аз го правих, признавам, но се научаваш бързо. 

Липсват реформи в здравеопазването, смята Дянков. По думите му непрекъснато се изваждат идеи, които са вредни за обществото, а някои от тях дори за сигурността, визирайки идеята за взимане на пръстови отпечатъци в болниците. Според Симеон Дянков това е обществена поръчка, която също трябва да се спре, защото застрашава националната сигурност.

Има вероятност тази поръчка да попадне в турска фирма и тогава всички био данни на българите да попаднат в ръцете на чужда държава, обясни Дянков.

"Реформите не стават, влизат повече пари, а реално недоволството е по-голямо, отколкото преди", смята бившият финансов министър.

АНКЕТА: Одобряватe ли кампанията за спиране на поръчки?