Това съобщава "Уошингтън икзаминър", цитиран от БГНЕС, допълвайки, че младите американци са прегърнали цифровите новинарски източници.

Последните доказателства на това твърдение идват от проучване за разпространението на 125-те най-популярни списания в Съединените щати, които за първите шест месеца на тази година са надолу с 11,4%, след като отбелязаха спад от 14,2% през втората половина на 2014 г.

Според провеждания на две години Алианс за одитирани медии "напълно платеното разпространение" за 86 от 125-те топ списания (т.е. при 71% от тези издания) бележи спад, сочи доклад на "Медиа лайф мегъзин". Негативната тенденция е резултат от факта, че дигиталните източници на новини печелят популярност и сега са начело в САЩ и то не само сред най-младите потребители.

В доклада за дигиталните медии през 2015 г. на Института Ройтерс се казва, че за 43% от американците основен източник на новини са онлайн източници, а телевизията, която десетилетия беше начело сред предпочитанията на янките, изостава и се радва на вниманието на 40% от потребителите. В проучването е отбелязано също така, че "печатаните вестници" са на последно място като източник на информация, изостават дори от социалните мрежи.

За да вървят в крак с тенденцията доста новинарски организации пренасочиха вниманието си към цифрови платформи и до много от тях има само платен достъп, вкл. "Уол Стрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс". "Уошингтън икзаминър" отбелязва, че в доклада на Института Ройтерс има и лоши новини – разходите на потребителите за новини са замръзнали и стоят на едно ниво.