Франция вече е на трето място по обем на инвестиции в Русия, заявява "с гордост" за вестника Еманюел Киде, президентът на Френско-руската търговска камара. Като знак за общия напредък в двустранните връзки се споменават по-специално дейността на френско-руския аналитичен център към тази камара, издаването на годишник "Русия" за инвеститори от Франция и регионалното сътрудничество.

Нарастващият интерес на Франция към Русия се дължи според експерти на "ефекта Депардийо", посочва изданието. Известният френски актьор стана тази година гражданин на федерацията и подчерта пред журналисти, че "руската икономика се развива активно".

Делът на френския капитал, инвестиран в Русия от началото на годината, нарасна тройно - от 3,3 на 9,3 процента. Руската икономика получи повече само от офшорни страни - Холандия, Кипър и Люксембург, отбелязва "РБК дейли".

Генералният директор на консултантската фирма RGG Capital Жоел Лотие свързва това не само с подобрения бизнес климат в Русия, но и с влошените икономически перспективи в самата Франция.
Досега френските компании виждаха в Русия високи рискове, но днес вече са принудени да търсят компромиси и удобни варианти, сред които е Русия, пояснява той.

Мозъчният център "Обсерво", контролиран от Еманюел Киде, е подготвил 20 идеи за перспективно партньорство между Франция и Русия. Вчера те бяха представени пред руския бизнес омбудсман Борис Титов. Повечето са икономически, но има и доста екзотични - например съгласувани усилия за развитие на Афганистан, информира вестникът.

Френските инвеститори имат в Русия голям избор от отрасли, в които да инвестират, твърди Титов и хвали "огромния потенциал" на федерацията в преработката на суровини за износ, селското стопанство, информационните технологии, машиностроенето.

"И "най-важното - винопроизводството", добавя с усмивка бизнес омбудсманът, оглавяващ впрочем руския Съюз на лозарите и винопроизводителите.

"Неотдавна френският президент ме запита какви са проблемите в Русия - разказва Еманюел Киде. - Отвърнах му: бюрокрацията. И добавих, че ние французите сме измислили бюрокрацията, а руснаците са я усъвършенствали. Президентът се посмя."