Ако веднъж човек задлъжнее, често се получава омагьосан кръг, от който няма измъкване, споделя инвеститорът. Да не се задлъжнява е един от трите съвета, които дава Бъфет на младите предприемачи, съобщи специализираният сайт Under30CEO.

Златното правило на Оракула от Омаха, както често е наричан 82-годишният Уорън Бъфет, е: „Ако не можеш да си позволиш нещо, просто не го купувай."

Вторият съвет е: „Изградете си силен характер и си създайте добри навици." Има някои неща, които човек не може да контролира - физически и умствени дадености, условия, в които е роден, таланти, които притежава или не притежава, споделя Бъфет. Но има и неща, които можем да контролираме, например нашите избори. Те определят доколко ефективно използваме интелигентността си, чрез което малко или много започваме да доизграждаме характера си и да оформяме навиците.

Бизнесменът съветва да бъдат избрани няколко човека, на които се възхищаваме, да изброим на един лист най-добрите им черти и да се стремим да ги възпитаме у себе си. Бъдете скромни, е третият съвет.

Макар да е сред най-богатите хора на планетата, Уорън Бъфет продължава да живее в същата къща, която си купува преди 50 години, да кара сам колата си и да дава голяма част от печалбите си за благотворителност. Според инвеститора обаче скромността има и друго определение и то е „да знаем границите на собствената ни компетентност." Прекаленото самочувствие понякога може да доведе до сериозни грешки в бизнеса. Самият Бъфет казва, че никога не инвестира в нещо, което не разбира.

Той съветва всяка вечер да премисляме действията си от деня и да си записваме ситуациите, в които е можело да проявим повече скромност. След това да се опитваме да не повтаряме грешките си и да сме чисти пред съвестта си, че успехът ни е заслужен.

Уорън Бъфет е смятан за най-великия инвеститор в историята на модерните финансови пазари. Той е изпълнителен директор на компанията „Бъркшир Хатауей", а богатството му надхвърля 60 млрд. долара. Обикновено инвестира в такива, които финансовите анализатори подценяват. Въпреки огромния си успех, Бъфет е един от най-скромните и щедри богаташи в света. Наскоро той дари огромна сума на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.