През първото тримесечие заетостта в еврозоната спадна с 0,4 процента, а в ЕС - с 0,2 процента, като данните са с отчитане на сезонните фактори. В сравнение със същото тримесечие миналата година заетостта се е понижила с 1 процент в еврозоната и с 0,4 процента в ЕС на 27-те, преди присъединяването на Хърватия.

По данни на Евростат 221,8 милиона мъже и жени са били заети, като от тях 145 милиона са работели в еврозоната.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-голямо нарастване на заетостта през второто тримесечие спрямо първото е отчетено в Естония (+1,5 процента), Литва и Португалия (по +0,8 процента), Люксембург (+0,7 процента), Чехия и Ирландия (по +0,5 процента), а най-голям спад - в Кипър (-2,1 процента), Испания (-0,5 процента), Холандия, Словения и Словакия (по -0,4 процента).

През второто тримесечие на годината в България е отчетено нарастване на заетостта с 0,3 процента спрямо предходното тримесечие и с 0,7 процента спрямо същото тримесечие на 2012 година.

Безработицата

Нивото на безработица в страната през август е 10,7 на сто, с 0,1 процентни пункта по-ниско от юли, съобщават от пресцентъра на Агенцията по заетостта.
В сравнение с август 2012 г. равнището на безработица се запазва.