Продажбата е част от реорганизацията на медийния бизнес на Санома. Купувач е компания, собственост на joint venture партньорите Красимир Друмев и Димитър Друмев, предаде Дарик радио. 

В началото на месеца "Нова Броудкастинг Груп" придоби 70% от "Дарик Нет" АД и така, след финализиране на сделката, стана собственик на всички сайтове, част от "Дарик Уеб". Година преди това грурата Дарик купи най-голямата дигитална медийна компания в страната – "Нетинфо" АД, която бе собственост на "Санома".

С тази сделка финландската компания се оттегля от българския пазар. Преди две седмици тя продаде и бизнеса си в Румъния.

"Санома" е от 1993 г. на българския пазар. Чрез дружеството Sanoma media издава 12 списания и 5 сайта. 

"Санома" е сред най-големите медии в Европа. Нейните основни пазари са Финландия, Холандия, Белгия и региона на Централна и Източна Европа, сочи информация в сайта на компанията. Наетите от нея са над 10 хиляди. Според информация, цитирана от "Уолстрийт джърнъл", за 2012 г. компанията има 2.4 млрд. евро чисти приходи от продажби. Нейни акции се търгуват в състава на NASDAQ и OMX Helsinki.

"Санома Блясък" ще продължи да издава настоящите си списания - седемте лицензионни издания Cosmopolitan, ELLE, Harper's Bazaar, Men's Health, National Geographic, National Geographic Kids и Story, петте български списания „Блясък", „Журнал", „Кулинарен Журнал", „Здравен Журнал", „Моето дете". Компанията продължава да оперира и всичките си интернет сайтове rozali.com, gotvetesmen.bg, cosmopolitan.bg, moetodete.bg и bliasak.bg, както и книгоиздателската си програма.

Димитър Друмев коментира, че тази сделка представлява добра инвестиция в бизнеса, който са създали и който развива през последните 20 години. Стратегията остава непроменена - лидерска позиция на пазара чрез качествени издания и ефективни рекламни решения.

Не предвиждаме промени в политиката си по отношение на одитиране на тиражите, тъй като това е ангажимент, който сме поели към международните си партньори - централите на лицензионните ни издания, заяви още Друмев.