Те работят до предела на силите си, за да си осигурят място във водещите световни банки, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Сериозни опасения за това, че стажантите работят прекалено дълго и дори през нощта бяха повдигнати тази седмица след смъртта на 21-годишния Мориц Ерхард, който бе открит мъртъв миналата седмица в лондонското си жилище към края на седемседмичен стаж.

Смята се, че германският стажант е работил 72 часа без да спи в инвестиционното подразделение на Банк ъв Америка. Причината за смъртта му не е известна, тъй като се чакат резултатите от изследванията след смъртта му.

Говорител на Банк ъв Америка посочи, че банката изчаква фактите за смъртта на Ерхард преди да реши дали за преразгледа стажантската си програма.

"Робство в Ситито"

Някои политици и група за защита на правата на стажантите осъдиха работната натовареност на стажантите, определена като "робство в Ситито" от един британски вестник. Те призоваха банките да вземат мерки, с които да се гарантира, че персоналът не работи до пълно изтощение.

Стажантите обаче се съмняват, че ще бъде възможно тази трудова култура да бъде променена, като казват, че от тях не се е искало изрично да работят толкова много часове, но си го налагат в отчаян стремеж да получат желаното място.

20-часов работен ден за "господарите на Вселената"

Привлечени във финансовите стъклени кули в Лондон, Ню Йорк или Сингапур от перспективата да бъдат наети на пълен работен ден и да имат огромни заплати, бъдещите "господари на Вселената" често се сблъскват с 20-часов работен ден в някой от най-изцеждащите адреналина офиси по света.
Работа през уикендите и ядене в офиса са нещо нормално, наред с анекдотите за "вълшебната въртележка", когато стажантите си взимат такси до вкъщи след зазоряване, то ги изчаква, докато си вземат бърз душ и се връщат на работа.

Работата по 24 часа се възприема като част от работния процес, който може да бъде жесток с години.

Млади банкери разказват как са се опитвали да получат свободен уикенд един път в месеца, как са работили три дни без да спят или са водили преговори да бъдат освободени за сватбите си.
Макар някои да "прегарят" и да напускат сектора, финансовото възнаграждение е голям стимул. Новоназначените в инвестиционна банка започват със заплата около 50 000 британски лири (80 000 долара), което е около 20 процента повече, отколкото при други млади специалисти в корпорациите.