Това коментира министърът на земеделието Димитър Греков пред Нова телевизия.

Той отбеляза, че правителството работи за въвеждане на диференцирана ставка при подпомагането на производството на плодове и зеленчуци. Европейската практика в момента е за отпускане на субсидии на единица площ, които са с единна ставка, независимо за какво производство става въпрос.

„Това което постигнахме на срещата в Люксембург, е да се увеличи от 3,5% на 13% обвързаната подкрепа за традиционни отрасли като зеленчуците, животновъдството и трайните насаждения. Това ще даде глътка въздух на нашите земеделски производители", каза още Греков.

Голяма част от българските производители на яйца също са намерили пазар навън, където реализират на значително по-висока цена, докато ние внасяме по-евтини полски яйца, обясни министърът.

Зърненият баланс

Един от отраслите, които се справят по-добре, е зърнопроизводството. Тази година в България ще бъдат добити около 4,7 млн. тона зърно. За хранителния баланс и животновъдството са необходими около 2 млн. тона, посочи министърът. По думите му всичко останало се изнася.

Министърът подчерта, че е по-добре със зърното да се отглеждат животни и да се изнасят продуктите от тях, защото по този начин се добивала по-голяма добавена стойност и се създавали работни места.

Специфичните изисквания към млечните продукти

На пазара е необходимо да има продукти, от които да избират гражданите.

„Не искаме да правим промяна в тази наредба така, че гражданите да трябва да се ориентират само по етикета", каза министър Греков. В същото време отбеляза, че е необходимо на пазара да има избор и онези потребители, които искат да си купят по-евтини продукти, да могат да го направят.

Стандартите за качество

Министърът на земеделието обясни, че не е против наложените от предшественика му стандарти за качество.

Няма лошо да има стандарти за една или друга стока, важното е обаче те да се спазват във времето", заяви Греков и даде пример с продукти, които изнасяме и впоследствие губят пазари заради влошаване на качеството.
„Въвеждането на стандарти е изключително важно и такива трябва да има, друг е въпросът за кои стоки", поясни той.

Диференцирана ставка на ДДС

В момента не се мисли за намаляване на ставката на ДДС за някои земеделски продукти, отбеляза Греков. Причината е в опасенията на управляващите, че това ще породи искания за намаляване на данъчната ставка и за други продукти като лекарствата например.

Вчера и премиерът Пламен Орешарски твърдо се противопостави на диференциран ДДС.