Това прави луксозните имоти в София с около 25 пъти по-достъпни от къщите и апартаментите в столицата на Великобритания.

Проучването се концентрира основно върху 10 дестинации, определени като най-желаните и скъпи в света – Далас, Хонконг, Лондон, Лос Анджелис, Маями, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Торонто и Лазурния бряг. В изследването влизат около 33 000 имота на стойност над 1 млн. долара.

За сравнение, в българската столица делът на луксозните имоти е около 10% от всички на пазара, като за такива се считат къщите на стойност над 700 000 евро. С цена над 1 милион евро са едва 0,5%, или около 3 000 жилищни имота в столицата.

Най-скъпите имоти, чиято стойност е съизмерима с тази в световните топ дестинации, са по-малко от десет и цената им рядко надхвърля 10 милиона долара.

„Българският пазар на луксозни жилища е зависим от общата икономическа картина и макар да се развива добре за местните условия, все още е далеч от мащабите на големите световни градове”, коментират експерти.

Средният престой на луксозен имот на българския пазар е около 1 година. В същото време в Маями, например, едно жилище от висок клас престоява 6 месеца, преди да бъде продадено. Най-дълъг е престоят на лукс имотите в Лазурния бряг – 9 месеца, а най-бързо се сключват сделки за скъпи жилища в Торонто – около месец и половина след като излязат на пазара.