Между 200 и 300 милиона лева от тях са от измами с данък "Добавена стойност". Eдна от мерките срещу ДДС измамите е обратното начисляване на данъка върху добавената стойност.

У нас механизмът за обратно начисляване на този налог ще бъде въведен за зърнените и техническите култури от началото на октомври и до края на годината би трябвало да се види, че намаление в измамите с ДДС има, уверена е Петкова.

"Производителят издава фактура без ДДС. Продава на регистрирано лице по ДДС, който е търговец. Търговецът с протокол си начислява ДДС, продава на мелничния комбинат. Продава зърното, във фактурата не начислява ДДС и мелничният комбинат с протокол начислява ДДС, тъй като той купува зърнена култура. При преработката на зърнената култура на брашно, когато мелничният комбинат продава брашното, във фактурата начислява ДДС", обясни Петкова, цитирана от БНР.

След въвеждането на механизма Министерството на финансите ще направи проверки за приложението му, заедно с Националната агенция за приходите и Националната служба по зърното.

Все още няма предварителни данни за броя на производителите, които ще засяга тази мярка, и за стойността на измамите, които могат да се предотвратят.