Агенциите се позоваха на интервю на генералния директор на френската Же Де Еф Сюез (GDF Suez) Жерар местрале във в. "Монд".

Към призива са се присъединили и германските групи Е.ОН (E.on) и Ер Ве Е (RWE), италианската ЕНИ (Eni), испанските Ибердрола (Iberdrola) и ГасНатурал Феноса (GasNatural Fenosa). Той е отправен ден преди срещата на върха на европейските лидери в Брюксел, която до голяма степен ще бъде посветена на енергетиката, и по-специално на цената на енергията в ЕС и шистовия газ.

"Не искаме субсидии, а прозрачност, стабилни и уеднаквени правила в Европа, определени цели до 2030 година в борбата срещу глобалното затопляне", отбелязва Местрале. По думите му "европейските ръководители трябва да разберат, че досегашната енергийна политика е провал"..."Спешно е да се предефинира тази политика, нейните амбиции и нейните средства", каза той.

Френският предприемач критикува "балканизацията на енергетиката в Европа". Според него "Старият континент се е провалил и при трите обявени цели: борбата с климатичното затопляне, укрепването на конкурентоспособността и сигурността на доставките".
В интервюто си в "Монд" той предупреждава за съдбата на европейските газови електроцентрали, които не работят "три от четири дни", докато силно замърсяващите централи на въглища работят на пълни обороти благодарение на спада на цената на американските въглища, съпровождащ бума на шистовия газ отвъд Атлантика.

Що се отнася до възобновяемите енергии, държавните помощи според Жерар Местрале допринасят за "добавяне на свръхкапацитет към свръхкапацитетите", което задълбочава проблема.