По-конкретно той ще отправи предложения, целящи да бъдат насърчени компаниите да връщат печалбите си от чужбина в САЩ и да инвестират тези пари в създаването на нови работни места, изследвания и развитие.

Над 1000 американски компании имат общо печалби от около 1,7 трилиона долара в чужбина. Някои компании, особено транснационалните, са убедени, че данъците в САЩ са прекалено високи и не отговарят на равнището на развитите страни. За да се върнат парите в САЩ, трябва да бъдат платени 35 процента от тях, а това е твърде голяма цифра, отбеляза Кук в интервю за "Вашингтон пост" миналата седмица. Не предлагаме нулев данък. Мисля обаче, че трябва да бъде разумен, допълни той.

Главният изпълнителен директор на Епъл ще разкаже пред Сената подробно за схемата с новата емисия облигации на компанията на стойност 17 милиарда долара. Според медии високотехнологичният гигант е заподозрян, че чрез пласирането на ценните книжа се опитва да избегне плащане на данъци.

В същото време стана ясно, че Епъл (Apple) не е внесла в хазната през последните четири години данъци за милиарди долари, използвайки офшорните си подразделения и вратички в законите. Такъв е изводът на доклада, който снощи публикува постоянната подкомисия по разследванията към Комисията по национална сигурност и правителствените въпроси в Сената на Конгреса на САЩ. В документа, цитиран от световните агенции, се посочва обаче, че Епъл не е нарушавала законите.