Това за тях е основен приоритет, наред със създаването на работни места. Това става ясно от изявление на организацията, публикувано на сайта й след проведената вчера среща във Вашингтон заедно с гуверньорите на централната банка на САЩ, предаде Дарик.

В текста на изявлението се посочва, че въпреки наличието на подобрение в някои икономики, като американската, фактът, че те се случват на различни скорости по света (за Европа тепърва се очаква подобренията да се материализират), е необходимо да се предприемат допълнителни действия. Г-20 са на мнение, че консолидирането на паричния съюз в еврозоната трябва да бъде подсилено, включително чрез спешни трансфери в банковия сектор, допълнително изглаждане на финансовите различия и подобрение на балансите на банките в отделните държави.

Напредналите икономики ще изготвят планове за развитие в средносрочен план, които ще бъдат представени на следващата среща на страните от организацията в Санкт Петербург.

От Г-20 обърнаха предупредиха, че внимателно ще следят зда евентуални негативни ефекти от мерките по стимулиране на икономиката, които предприема например Япония с количествените улеснения, водещи до значително поевтиняване на йената. Позицията на лидерите на развитите страни е, че вълутните курсове трябва да се определят на пазарен принцип и да се избягват манипулациите, извършвани от централните банки.

"Ние ще се противопоставим на всякакви форми на протекционизъм и ще държим нашите пазари отворени", пише в позицията на Г-20 след срещата във Вашингтон. За пореден път се настоява, че целта на централните банки е да гарантират ценовата стабилност в собствените си държави, а не да печелят конкурентни предимства на гърба на другите икономики чрез манипулиране на валутния си курс.

На срещата са били обсъдени и възможните мерки, които могат да се предприемат спрямо корпорациите, които избягват плащането на данъци, чрез офшорни убежища.