Сривът в цената на златото продължава, като към днешна дата тройунция от благородния метал струва 1403 долара, което е спад с 93 долара за фючърсите с доставка през юни.

Пазарните анализатори припомнят, че благородният метал завърши миналата седмица на меча територия, което подсили скептицизма на инвеститорите. Той бе разпален допълнително от анализаторите на Goldman Sachs, които в прогноза за цената на златото през миналата седмица понижиха очакванията си до ниво от $1545 в рамките на 2013 година. Това ниво обаче бе преминато още през миналата седмица и сега благородният метал се намира под зоната на съпротивление от $1426 за тройунция. Същата банка обаче месеци преди това прогнозираше нива над 2200 за тройунция.

MarketWatch обръща внимание и върху натискът, който председателят на Европейската централна банка Марио Драги оказа върху Кипър с призива да продава злато от резерва си, за да осигури нужните средства за обслужване на държавните дългове. Разликата между сумата, която Европа отпусна на страната по силата на спасителния план, и необходимата сума за покриване на задълженията, които Кипър трябва да намери със собствени сили, възлиза на 6 млрд. евро. Страховете, че Кипър може наистина да пристъпи към разпродажби на злато, е възможно да карат играчите да напускат пазара.

Допълнително негативно влияние върху търговията с метала, който е любима инвестиция на по-рисковите играчи, оказаха данните за икономическия растеж на Китай. Вместо очакваните поне 8%, най-големият консуматор на суровини отчете едва 7.7% нарастване на Брутния вътрешен продукт през първото тримесечие на годината.