От съюза искат спешно приемане на План за прилагане на Европейският акт за малкия и среден бизнес SBA, на законови и организационни мерки срещу нелоялните търговски практики на големите търговски вериги спрямо българските предприятия на основата на "Зелената книга" на Европейската Комисия и нейното решение от 31 януари 2013 г.

Съюзът предлага още приемане на промени в Кодекса на труда, които да регламентират частичната и почасова заетост само за малките и средни предприятия /МСП/, както и отпадане на ангажимента за МСП да плащат първите три дни болнични за своите служители и работници. Организацията предлага промени в Закона за обществените поръчки, с които да се забрани за поставяне на допълнителни условия извън европейската практика, в т.ч. разполагане с определени проценти от оборотните средства; при формиране на заданията за обществените поръчки да участват браншови, регионални и общински структури на работодатели; забрана за обявяване на обществени поръчки с отложено плащане.

Други предложения са свързани с ускоряване на процедурите по несъстоятелност и отпадане на възможността за обявяване в несъстоятелност със задна дата. От съюза предлагат въвеждане на данък върху обработваема земя, която не се обработва. С цел стимулиране на по-малките земеделски стопанства и по-справедливо разпределение на парите за субсидии, те да се ограничат до стопанства с максимум 10 000 дка обработваема земя, предлагат от организацията.

Сред другите предложения е промяна в методиката за определяне на такса смет, разделяне на МИЕТ и създаване на Министерство на малките и средни предприятия, изграждане на тържища за производителите и пазари на регионален принцип за малките и средните предприятия в земеделието и преработващата индустрия.

БНБ и КФН да подпомогнат организирането на единен публичен онлайн-регистър за: всички такси, тарифи и лихвени условия на банковата система; всички тарифи и условия по застрахователни операции.