Това е и начин млади европейци да се спасят от скъпите наеми, информира Франс прес, цитиран от БТА. "Майка ми е в паника, а колегите ми са на мнение, че това е супер план" - за 200 евро на месец 23-годишният Алекси живее в празна офис сграда в парижкия регион. Сградата от 10 000 кв. метра в Аржантьой, която в по-голямата си част се състои от складове, била празна от месеци, преди собственикът й да пусне обява в дружеството Камелот (Camelot), че търси някой да я наглежда и да я обитава, докато намери предприятие да я наеме.

Неотдавна френското социалистическо правителство обяви процедури за изземване на празни сгради на предприятия, банки и застрахователи, за да настани в тях бездомници. Самите асоциации на хората без подслон редовно окупират празни сгради. А на паркингите се установяват катуни с роми, и все се връщат, колкото и да ги гонят от там. Управителят на имота бързо пресметнал: за пазачи трябва да плаща по 15 000 евро на месец, докато с Камелот цената е само 1000 евро месечно.

Концепцията все още не е добре позната във Франция, където е внесена през 2011 година от Холандия, където над 50 000 души живеят на този принцип, обяснява Оливие Бербюдо, директор по развойната дейност. Формулата вече се е разпространила и във Великобритания, Ирландия и Белгия. Така "временно пребиваващи" намират място да поживеят известно време в манастири или абатства в Ирландия, в казарми в Англия или в атракционни паркове в Холандия. Има си обаче и някои неудобства: обикновено тези сгради са оборудвани с детектори за пожар, затова на младежите е забранено да пушат, да палят свещи, да организират купони и да отглеждат домашни любимци.

Кандидатите трябва да са работещи млади хора, интегрирани в обществото, да са европейци или да имат валиден документ за престой в страната, да гарантират редовни доходи и възможност да се преместят да живеят при близки, тъй като наемателят никога не е сигурен, че ще се задържи дълго - собственикът да влезе във владение на имота си след предизвестие от два месеца.