Докладът, озаглавен "Глобални тенденции на заетостта през 2013 годишна", бе разпространен днес в централата на МОТ в Женева.

"Броят на безработните в света през 2012 година е нараснал с 4,2 милиона души, а равнището на безработицата е било 5,9 на сто. Сред загубилите работата си през миналата година само една четвърт живеят в развитите страни, а останалите 75 на сто са граждани на развиващи се държави и то най-вече в Югоизточна Азия и страните от Африка, разположени южно от Сахара", отбелязват авторите на доклада.

Тези данни сочат, че днес в света безработните са с 28 милиона души повече, отколкото са били през 2007 година преди избухването на световната и икономическата криза, посочи пред журналисти генералният секретар на МОТ Гай Райдър. "За да бъде по-ясна картината и за да разберем по-добре колко отрицателно е влиянието на кризата върху броя работни места, трябва да отбележим, че миналата година 39 милиона души по света са излезли от трудовия пазар, разочаровани от възможностите да си намерят препитание. "Тенденцията върви в неблагоприятна посока", допълни Райдър, цитиран от АФП.

Абсолютният рекорд на броя на безработните в света бе отбелязан през 2009 година, когато МОТ отчете 199 милиона души без работа в света. "През 2013 година ще превишим и този рекорд", със съжаление отбеляза експерт на МОТ.

При младежите през 2012 година безработицата е скочила до 12,6 на сто. Кризата е причина за едно ново явление, отбеляза МОТ. Това е трайна безработица сред младите хора "още от идването им на трудовия пазар", а такава ситуация не е наблюдавана никога досега. Днес 35 на сто от безработните млади хора са без постоянно препитание от най-малко 6 месеца в страни с развити икономики, докато през 2007 година техният дял е бил 28,5 на сто. При тази обстановка все повече млади хора напускат пазара на труда и нито ходят на работа, нито се водят за безработни, нито учат или се подготвят професионално, със съжаление посочват в заключение експертите на МОТ.