Последните икономически данни от цял свят потопиха перспективите за търсенето на основни ресурси. Нагласите за износните поръчки в Китай са на най-ниското равнище от началото на 2009 г., бизнес активността в еврозоната се свива вече пет поредни месеца, а производството в САЩ нараства с най-бавен темп от 11 месеца насам.
„Според стоковия индекс S&P GSCI суровините се намират в мечи пазар, тъй като са загубили над 20% от стойността си от пика през февруари“, посочва Карстен Фрич, анализатор от германската банка Commerzbank. „Всички индикатори сочат продължителен спад на цените.“
S&P GSCI е съвкупен индекс на възвръщаемостта в сектора, представляващ неизползващи ливъридж дългосрочни инвестиции във фючърси на почти всички видове суровини. Той е съставен от Standard & Poor’s и Goldman Sachs. „Картината на предлагането и търсенето е в по-добро състояние, отколкото подсказват пазарните цени, а суровините ще достигнат дъно най-късно до края на лятото“, прогнозира Фрич.
Цените на стоките, както са представени от индекса Thomson Reuters/Jefferies CRB, са със 17,7% по-ниски от пика си през февруари, което не попада в територията на мечия пазар. Все още. Инвеститорите в суровини преминаха през трудности, а нещата не изглежда да се подобрят скоро.
Медта, която е смятана за водещ индикатор на глобалната икономика поради широкия й спектър на приложение в индустрията и строителството, претърпя спад в седем от последните осем седмици. Много анализатори предвиждат трайно понижение, но не и връщане към ценовите дъна от 2009 г. „Опасенията от слаб ръст създават дефлационен натиск при металите“, коментира Майкъл Люис, анализатор в Deutsche Bank.
„Въпросът е дали ситуацията ще се влоши до положение, сходно с това от 2009 г. Ние вярваме, че това няма да се случи. Въпреки това, предвид слабия сезон и нежеланието на централните банки да действат своевременно, очакваме, че цените ще останат под напрежение в близко бъдеще“.
Това вероятно ще се случи и със стойността на петрола, след като ОПЕК остави квотата си непроменена. Картелът все още добива повече от квотата си, но е малко вероятно да допусне по-нататъшен спад на цените.
„Макар че пазарите се успокоиха, че ОПЕК не повиши квотата си над 30 млн. барела на ден, настоящото производство е 6% над заложеното, като държавите от Персийския залив, основно Саудитска Арабия, са главните виновници“, отбеляза Иън Рейд, анализатор от американската инвестиционна банка Jefferies.
„Саудитска Арабия бе заявила предпочитание за краткосрочна цена от $100 за барел, но изглежда доволна от сегашното поевтиняване, тъй като се страхува, че високите цени ще задушат икономическото възстановяване.“
Въпреки това Рейд все още вярва, че кралството не желае повторение на събитията от началото на 2009 г., когато петролът сорт Brent се понижи под $40. „Не виждаме основание за коренна промяна в ценообразуването при черното злато в дългосрочен план“, добави той. Каролин Бейн, анализатор на стоковата борса в Economist Intelligence Unit, също вярва, че цените няма да се покачат занапред.
„Трябва да подходим предпазливо, преди да понижим значително прогнозите си за стойността на петрола“, каза Бейн. „Стоковите пазари и конкретно петролният често реагират пресилено с изключително позитивни оценки или с най-лошия възможен сценарий. Докато пазарът на петрола сега е фокусиран върху търсенето, именно концентрирането върху предлагането повиши цените по-рано тази година“, добави Бейн.
„Рисковете около предлагането остават, дори да не са в медийните заглавия.“ Без съмнение по-евтиният петрол ще се отрази добре на глобалната икономика, като позволи поддържане на свободна парична политика и облекчи напрежението върху използващите петрол бизнеси. Ако обаче прогнозата за търсенето е толкова лоша, колкото стоковите пазари подсказват, фондовите борси със сигурност ще ги последват. В момента те се държат сравнително добре, като FTSE 100 е намалял само с 8% от пика си през март. По-нататъшен спад на суровините ще означава, че това сравнително по-добро представяне не може да продължи.
По в. „Дейли телеграф“