Документите за кандидатстване за кредит или за банкова гаранция за съфинансиране на обновяването на жилища с европейски средства от Фонда за жилищно обновяване ще бъдат готови на 1 юли. Това каза на пресконференция Деница Николова, ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие” в министерството на строителството на представянето на Фонда за жилищно обновяване, предаде БТА.
Банката ще предоставя нисколихвени дългосрочни колективни и индивидуални кредити за срок до 10 години. Максималният размер на лихвата по заема е основният лихвен процент /ОЛП/ + 6,5 процента. Заемите ще са с шестмесечен гратисен период и за лихвата, и за главницата.
Банковата гаранция, която ще се издава в случай че се реши да се вземе заем от друга финансова институция, ще е с комисионна от 0,8 процента от сумата, която покрива на годишна база. Срокът за одобрение на заема е 15 дни. Очаква се при индивидуален кредит от пет хиляди лева за седем години месечните вноски да са 79 лева. Лихвата по заема може да намалее до 4,5 процента плюс ОЛП за целия период на договора при наличие на доверителна сметка или ако периодичните доходи на заемоползвателите са насочени в сметка на управляващата фонда банка, стана ясно още на представянето.
Общият ресурс по оперативната програма за саниране е в размер на 63 млн. лева.
Този ресурс беше разпределен на две фази. Едната фаза е предоставяне на безвъзмездно финансиране, което се представи на дирекция „Жилищна политика” за управление, другата част от финансирането е в размер на 13 млн. лева, която беше предоставена в управление на банка.
Това е Корпоративна търговска банка АД, която с този ресурс в следващите 10 години ще има възможност да предоставя кредити за домакинствата, както и банкови гаранции, които трябва да подпомогнат осигуряването на 50% съфинансиране от страна на собствениците за обновяване на жилищата, посочи Николова, цитирана и от „Фокус” .
50% е грантовото финансиране към собствениците. То се надгражда и от финансирането, което подсигурява министерството по отношение на мерките за енергийно обследване, за конструктивно обследване, които са в допълнение на безвъзмезните 50%.
„50-те %, които остават за финансиране от самите собственици, са в частта строителни дейности, строителен надзор, авторски надзор и контролни дейности. За този ресурс ние бяхме наясно, че ще срещнем скептицизъм и трудностите”, каза Николова.
По думите й банката ще предлага атрактивни финансови продукти, за да се достигне до крайните собственици и да се стигне до обновяването на домовете. Следвали сме добрия опит на Естония и Латвия, които имат принос в тази насока, но ние решихме, че сами ще управляваме продукта, посочи Николова.
Целта на програмата е да бъдат обновени общо 6100 жилища и така на практика от европейското финансиране да могат да се възползват около 13 500 души в цялата страна, коментира преди време строителният министър Лиляна Павлова. Идеята е да се постигне намаляване на топлинните загуби и финансови икономии до 50%.