Златото се насочва към най-голям седмичен спад за последния месец, след като страховете за световната икономика поразиха суровините и принудиха инвеститорите да търсят сигурност в долара.

Данните в четвъртък показаха, че производствения сектор в Китай, Европа и САЩ се забавя. Това идва само ден след като ФЕД разочарова инвеститорите, които се надяваха на по-агресивни мерки при стимулирането на икономиката.

Спот цената нарасна минимално днес до 1566 долара за тройунция. Вчера обаче металът се обезцени с 2.5%, което е най-голям дневен спад след края на февруари и дойде заради липсата на количествени увеличения от страна на ФЕД. Сигурният долар нарасна до едноседмични върхове срещу другите валути и остава добре подкрепен след понижените кредитни рейтинги на основни световни банки от Муудис.

Суровините поевтиняха в четвъртък за втори пореден ден при най-големите разпродажби за тази година, като петролът, царевицата и медта се сринаха с над 3% след последните икономически данни от целия свят, които показаха, че предстои слабо търсене на суровини. Физическият сектор в Индия, която е най-големия купувач на злато в света, остава пасивен, тъй като купувачите изчакват по-големи спадове на цената преди да осъществят сделки.