Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на конференция „Проучване и производство на нефт и газ – новата технологична граница”, цитиран от Агенция „Фокус”.

Само преди дни парламентът отмени отчасти забраната върху прилагането на технологията "хидравлично разкъсване" (фракинг) при проучване и добив на газ и нефт. Пълната забрана бе наложена с решение на Народното събрание на 18 януари. С тази стъпка се отваря възможност за продължаване на проучванията за добив на газ.

Проучването и добивът на газ в България са нещо изключително важно, най-вече с оглед на нашата много висока енергийна зависимост. Най-голямата ни надежда е в дълбокото Черно море, посочи Делян Добрев. На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика; 40 - 83 млрд. кубика означава задоволяване на вътрешното потребление до 13 - 15 - близо 30 години, допълни той. Аз съм изключителен оптимист за дълбоко Черно море, защото нашият блок е няколко пъти по-голям, отколкото блока в Румъния - каза още министърът.

Добрев обяви, че към 17.00 часа във вторник е имало получени три оферти за проучвания. Едната оферта е от "Ексонмобил", която е световен лидер в проучването и добив на нефт и газ. Втората компания е френската компания "Тотал". Третата компания е "Мелроуз".
Към 4 юли компаниите трябва да дадат и финансови предложения. В проучването е включен и един дълбок сондаж 5000 метра. Това ще отнеме няколко години. Важното е, че ние вървим по пътя на това да проучим тази територия. Почти сигурен съм, че ще открием количества и те ще бъдат значителни - каза министър Делян Добрев.

Според Добрев най-добрата диверсификация и най-добрата енергийна независимост е добив на собствен газ. В Северна България са направени над 2000 сондажи с различна дълбочина, за съжаление - без кой знае какъв успех, каза министърът. В последните 2 - 3 години ние имаме реален добив в България – две находища в Черно море – Калиакра и Каварна. Добитият в България газ струва с 40% по-малко. Имаме и трето находище - Каварна – изток, на същата компания "Мелроуз". Обемите на това находище също са сравнително скромни, но той ще допринесе отново за тази енергийна независимост, смята министърът.

Освен в шелфа на Черно море, имаме две големи надежди. Едната е свързана с проучванията американската компания "Дайрект петролеум трансатлантик" – за конвенционален добив в находище Девенци, където се очаква да има около 3 млрд. кубика газ, похвали се още икономическият министър. Над тези 15% собствен добив, ние ще добавим 15 - 20%, което означава, че България ще добива около 30% собствен газ от консумираното количество, каза Делян Добрев.

На този етап няма опасност България да не участва в „Южен поток”, каза още Добрев. По думите му - българската част от проекта „Южен поток” трябва да бъде финансирана със заемни средства. По този начин ще намалее рискът за Българския Енергиен Холдинг ЕАД като акционер в дружеството с инвестиция със собствени средства. От друга страна – трудно ще осигурим необходимите средства за съфинансирането, дори и на 30% - каза министърът.

Договорената отстъпка с руската страна в цената на природния газ за България е изчислена в пари – 115 милиона долара. Дали ще я получим от 1 юли до края на годината, или ще я получим от 1 септември до края на годината, тя ще бъде 115 милиона долара. Тази сума ще бъде калкулирана от ДКЕВР при определянето на цената на газа, за който и да е от периодите. В момента, в който ще решим отворените въпроси за "Южен поток", тази отстъпка ще я получим, каза Добрев.