Ръководителите на централнатат банка отново предупредиха, че европейската финансова криза може да породи значителни рискове за икономиката на САЩ, предаде Асошиейтед прес.
Фед съобщи, че увеличава с 267 милиарда долара програмата си, насочена към понижаване на дългосрочните лихви, отбелязвайки намаления брой нови назначения, по-слабото от очакваното увеличение на потребителските разходи и необходимостта от по-голяма подкрепа за икономиката, уточнява АП.
Програмата, т. нар. Операция туист (Operation Twist), ще бъде продължена до края на годината и купува дългосрочни облигации.
Сега централната банка обяви, че отпуска допълнително 267 милиарда долара до декември за изтичащата програма. Решението не е било единодушно, предава Би Би Си. То не изненада финансовите играчи.
Пазарите обаче очакваха нови мерки по вливане на ликвидност (т. нар. QE3).
УФР се стреми да насърчи повече кредитирането, разходите и растежа. Но от продължаването на програмата може да няма особена полза, отбелязва АП. Дългосрочните лихви в САЩ вече и без това са на рекордно ниски равнища. Бизнесът и потребителите, които сега не взимат заеми, могат да не започнат да го правят, ако лихвите се понижат още малко.
Председателят на Фед Бен Бернанке каза, че прогнозите за икономиката са били оптимистични и, че кризата в ЕС се отразява на САЩ.
"Проблемите на Европа оказват влияние върху икономиката на САЩ чрез външната търговия, доколкото забавят износа", посочи той. "Това е важен проблем. Надяваме се, че Европа ще вземе допълнителни мерки и ще направи всичко, което е необходимо, за да стабилизира ситуацията", подчерта той. "Ако нещата се влошат, ние сме готови да защитим икономиката на САЩ и нашата финансова система", увери Бернанке.
Той подчерта, че Фед е отворен към варианта да изкупува повече облигации, за да поддържа по-дълго време ниските дългосрочни лихви, което ще насърчи заемите и разходите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Фед намали очакванията си за американската икономика, като прогнозира растеж през 2012 г. от между 1,9 и 2,4 процента. През април прогнозите бяха за растеж между 2,4 и 2,9 процента, припомня ДПА. Безработицата ще остане над 8 процента, каза Бернанке.