Фалшифицирането на фирмена продукция е нанесло на машиностроителните компании в Германия финансови щети за близо 8 милиарда евро. Това заяви на започналото днес в Хановер най-голямо промишлено изложение в света президентът на Съюза на германското машиностроене (VDMA) Томас Линднер, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

"Оценяваме на 7,9 милиарда евро загубите, които през 2011 година германските машиностроителни компании и предприятия за производство на оборудване са понесли от фалшифициране на продукция", съобщи Линднер. Той отбеляза, че миналата година размерът на финансовите щети от промишлено плагиатство е нараснал с 24 процента в сравнение с 2010 година.

Шефът на Съюза на германското машиностроене подчерта, че при реален търговски оборот от 7,9 милиарда евро могат да се създадат 37 000 работни места.

Над половината германски компании са били засегнати от търговски шпионаж, съобщава пък днес германският в. "Зюддойче цайтунг". Според проучване, цитирано от изданието, 20 процента от всички германски компании вече са понесли шпионски набези от конкуренцията, а други 33 процента са забелязали изтичане на информация, без да могат пряко да докажат шпионаж.

Щетите, нанасяни от търговския шпионаж, се увеличават и през 2012 г. вероятно ще достигнат 4,2 млрд. евро, сочат резултатите от анкетата, проведена сред 600 компании.

При търговския шпионаж вече не само Китай се определя като рискова страна. Особено активни са бившите страни от Общността на независимите държави (ОНД), както и САЩ.