България подкрепя проекта "Южен газов коридор", каза във Велико Търново министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Новите газови връзки на България с Гърция и Турция са част от този коридор, подкрепен на най-високо ниво в ЕС, който трябваше да включи и "Набуко".
Той участва в заседанието на министрите на енергетиката от Европейския съюз в Дания, на което бяха обсъдени енергийната ефективност и насоките за развитие на енергийната политика на съюза до 2050 година. Общото становище е, че Европейската комисия трябва съвместно да преговаря със страните от Каспийския регион, за да гарантира, че количествата газ, които достигнат в Европа, са в значителни обеми - търсят се количества между 20 и 30 милиарда куб. м, уточни Делян Добрев. По думите му този проект ще доведе не само до енергийна сигурност, но и до диверсификация, защото ще имаме друг източник и реална конкуренция на пазара на газ.
Ние подкрепяме този проект, без значение кой от вариантите за трасе ще се избере, и се надяваме той да се случи в най-къси възможни срокове, добави министърът.
Той каза, че вече е започнала процедурата по удължаването срока за експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй". Сключен е договор с консорциум от 14 фирми, който трябва да анализира състоянието на системите и да предпише мерки за удължаване на живота на двата блока до 20 години. Това е най-големият приоритет на правителството в сферата на енергетиката, посочи Делян Добрев.
Министърът е във Велико Търново за участие в последния ден на Международното изложение "Културен туризъм". Той прогнозира ръст от 5 до 8 процента на туристите през тази година, като очаква по-значително увеличение - около 20 процента - на туристите от Руси, предаде БТА.