Детски труд, замърсяване на околната среда, предизвикване на финансова криза - това са само няколко от "греховете", с които компаниите пълнят черните хроники на вестниците. Германският вестник "Файненшъл таймс Дойчланд" представя някои от концерните с лоша слава и предлага на читателите си възможност да гласуват за най-големия "грешник", съобщава БТА.

Гленкор (Glencore)
Детски труд, замърсяване на околната среда, заобикаляне на данъчните закони - стандартни обвинения срещу миннодобивния гигант Гленкор, който има славата на крайно затворена компания. Концернът редовно отрича, но рядко някой му вярва.

Би Пи (BP)
Абревиатурата би трябвало да се разчита като "отвъд петрола" (на английски език - "Beyond Petroleum"), но компанията все още е един от синонимите за петрол и бензин. Би Пи непрекъснато е въвличана в екологични катастрофи, подобни на станалата през 2010 година. Тогава експлозия на петролната платформа "Дийпоутър хърайзън" доведе до петролен разлив в Мексиканския залив. Концернът има подразделение за бензиностанции и поради тази причина привлича критики на фона на поскъпването на горивата. Срещу Би Пи са отправяни и обвинения в нарушаване на човешките права.

Голдман Сакс (Goldman Sachs)
"Кракен", "Правителството Сакс" (Government Sach) - това са само някои от многобройните неласкави прозвища на инвестиционната банка. Голдман Сакс все по-често е критикувана - че е помогнала на Гърция да измами еврозоната или заради изказванията на главния изпълнителен директор Лойд Бланкфайн, че като банкер върши "Божието дело". Най-новият скандал е "мъпет- аферата". Бивш служител обвини банката, че вече всъщност не работи за клиентите, които биват осмивани като "мъпети". Някои банкери биха искали да мислят, че успехът се измерва с броя на враговете. Голдман Сакс има доста.

Фокскон (Foxconn)
Най-големият в света производител на електронни стоки по поръчка на други компании все по-често попада в заглавията заради обвиненията в нечовешки условия на труд, които налага на работниците си. В началото на 2010 г. Фокскон предизвика силна враждебност, след като за кратко време няколко негови служители се самоубиха. Компанията разпрати писмо до работниците си, според което те писмено са поели задължение да не посягат на живота си.

Фейсбук (Facebook)
Първоначално доброволно, след това задължително - това е принципът при много нововъведения, които социалната мрежа предлага на потребителите. Концернът е обвиняван, че действа като "информационен октопод", който събира данни за потребителите и е равнодушен към правилата за защита на данните, въведени в различни държави.

Лидъл (Lidl)
Ако се вярва на някои информации, да се работи за Лидъл не е особено хубаво. Създаването на работнически структури се бави с години, а германският синдикат Ферди (Verdi) публикува "черна книга" за условията във веригата. Твърдеше се, например, че компанията шпионира служителите си с видеокамери и по тези обвинения през 2008 г. Лидъл плати глоба от 1,5 милиона евро. Само година по-късно трябваше да се защитава срещу следващия скандал.

Епъл (Apple)
Никой друг световен концерн не успява така да вдъхновява клиентите си. Епъл обаче има и друга страна - технологичният концерн е обвиняван в мания за контрол върху софтуера, както и в замърсяване на околната среда чрез употребяване на твърде много енергия. В САЩ Епъл е критикуван, че въпреки огромните печалби почти не създава работни места.

Макдоналдс (McDonald's)
Храните на Макдоналдс са оценявани като една от причините за наднорменото тегло. Компанията е обвинявана в съпричиняване на много заболявания, свързани с храненето. Редовно се появява и твърдението, че заради говедата, използвани за хамбургерите, се изсичат дъждовни гори.