За това информира на среща с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Идеята за удължаване на срока на 5-ти и 6-ти реактор в АЕЦ Козлодуй дойде след отказа на България да строи АЕЦ Белене. Тогава бе решено още поръчаният реактор за Белене да отиде в Козлодуй за 7-ми реактор в централата. Освен това правителството ще мисли и за строеж на нов 8-ми реактор. На мястото на площадката в Белене ще бъде строена газова централа.

Между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциум ОАД "Концерн Росенергоатом" /Русия/ - EDF /Франция/ е сключен договор за комплексно изследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока. В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ лицензи на Пети и на Шести блок за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации, АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация, се казва в съобщението. Програмата ще бъде изготвена на базата на резултатите от направеното комплексно изследване.

Следващият етап ще обхване изпълнението на мерките, включени в Програмата, след което АЕЦ "Козлодуй" ще може да подаде пред АЯР заявление за нови лицензи за експлоатация на Пети и на Шести блок. Експлоатационните срокове на двата блока изтичат съответно през 2017 и 2019 година.