Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) е избрал Eleven и LAUNCHub да управляват финансовия инструмент за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране (Acceleration & Seed Fund). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
Инициативата се финансира с 21 млн. евро по линия на JEREMIE в рамките на ОП "Конкурентоспособност".
Eleven ще управлява фонд с капитал от 12 млн. евро с цел да направи около 200 инвестиции в иновативни стартиращи бизнеси. Очаква се инвестицията в една компания от портфейла на фонда да бъде между 25 хил. и 200 хил. евро.
За тази своя дейност Eleven е привлякъл като свои партньори Google и Springboard. Springboard е базиран в Лондон акселератор за стартиращи предприемачи, който предоставя първоначално финансиране и програма за менторство.
Другият избран мениджър - LAUNCHub, ще управлява фонд с капитал от 9 млн. евро, фокусиран върху информационните и комуникационните технологии. Целта е той да направи около 120 инвестиции през следващите четири години, отбелязват от министерството. Очаква се всяка от тях да бъде в размер между 30 хил. и 200 хил. евро. В това LAUNCHub си партнира с най-големия фонд за предоставяне на първоначално финансиране и програма за менторство в Европа - Seed Camp, както и с института за предприемачество Cisco в България. Очаква се фондовете да направят първите си инвестиции през есента на тази година.
Новият инструмент на ЕИФ за подкрепа на предприемачеството и предоставяне на първоначално финансиране се състои от два свързани компонента - акселератор (Accelerator) и сийд (Seed). Първият предоставя първоначално финансиране за изработване на прототип или първоначална версия на продукта, а вторият - последващо финансиране на предприемачите, успешно завършили фазата на акселератора. От втория компонент могат да се възползват и други обещаващи бизнеси, пише в съобщението.
Създаденият инструмент е уникален за страните от региона, посочват от МИЕТ. Той ще съдейства България да се утвърди като притегателно място за иновативни предприемачи от Балканския полуостров, добавят от ведомството. В хода на процедурата по избор на мениджър са били подадени 11 заявления за интерес.
Решението е взето след подробен анализ на множество критерии, използвайки експертизата на ЕИФ в сферата на фондовете за рисково финансиране, изградена чрез инвестирането в над 370 фонда в Европа за последните 15 година.