Европейският парламент ще обсъди днес резолюция, която предвижда въвеждане на обща основа за корпоративния данък във всички страни от Европейския съюз.
Български евродепутати се опасяват, че подобно решение може да увеличи данъчната тежест у нас, предаде БНР.
Лансираната неотдавна френско-германска идея за обща консолидирана основа за корпоративния данък може да се превърне в официална позиция на ЕП, ако утре той одобри доклада по темата на белгийския евродепутат от ЕНП Мариан Тисен. Водещите й аргументи са свързани с нуждата от бюджетна и фискална интеграция, честна конкуренция при данъчните ставки и улесняване на трансграничния бизнес.
България и другите по-нови страни-членки обаче ще бъдат ощетени от подобна мярка, защото общата данъчна основа ще намали приходите в бюджета и за да се компенсира това, ще трябва да се увеличи ставката, твърди Илиана Иванова от ЕНП. Приемането на такъв доклад от парламента няма да е приятна новина за нас, тъй като ние винаги сме изразявали категоричната позиция, че сме за данъчна конкуренция и затова България да запази това свое конкурентно предимство на ниски данъци. Илиана Иванова подчерта, че докладът има само препоръчителен характер, но приемането му би очертало неблагоприятни за България тенденции.
На следващ етап Съветът на министрите може да вземе подобно решение само с единодушие, а България не е единствената, която няма да гласува "за", твърди Иванова. Според нея, каквото и да реши ЕП, едва ли в ЕС скоро ще има обща основа за корпоративния данък.
Аналогична е процедурата и при друг доклад, който ще бъде обсъждан от евродепутатите днес - в него се предлагат промени в начина на изчисляване на акциза върху горивата, които биха увеличили значително цените на дизела. Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, гласи проекторезолюция на парламента. Този документ също е препоръчителен, а решението ще бъде взето от правителствените ръководители.