Най-старата и най-голямата борса за метали - Лондонската метална борса, ще започне консултации с бизнес кръговете за въвеждане на юана като възможност за разплащане, съобщи днес в."Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Лондонската метална борса се готви да представи на дилърите възможност за правят сделки в юани. Това може да намали до известна степен използването на британската лира, посочва вестникът. Сега котировките на борсата са в долари, но участниците в търговията могат да се разплащат за металите в британски лири, евро и йени. В скоро време към тези валути ще се присъедини и юанът, отбелязва изданието.

Вестникът посочва, че сега Китай се е превърнал във водеща сила на световния пазар на метали с 40 процента от търсенето. При тези условия използването на юана за разплащане на борсата за метали в Лондон изглежда логична.

В събота стана ясно, че от този понеделник националната валута на Китай ренминби (юанът) ще се движи в по-широки граници спрямо долара. Маржът се увеличава от 0,5%" да 1%. Тази реформа позволява на "парите на народа", както е официалното название на китайската валута, да плава в по-широки граници в зависимост от състоянието на пазара. Пекин обаче и занапред ще държи под строг контрол курса на валутата си.

Централната банка на Китай обяснява решението си с "развитието на обменния пазар в Китай и увеличените възможности за управлението на рисковете от играчите на пазара"