Европейският парламент ще обсъди възможността за отпадане на данъчните облекчения върху дизеловото гориво. Темата ще бъде обсъдена от евродепутатите на започващата днес в Страсбург пленарна сесия на ЕП, предаде БТА.
Данъците върху горивата трябва да отразяват тяхното енергийно съдържание и потенциала им за замърсяване, което означава, че дизелът може да загуби данъчното си предимство, в сравнение с бензина, се отбелязва в проекторезолюцията. Дебатът по темата е насрочен за сряда, а гласуването на текста ще бъде в четвъртък.
Във вторник ЕП ще обсъди доклад за правата на човека, в който се настоява Европейската комисия да повиши наблюдението за прояви на цензура в интернет от страна на авторитарни режими. Гласуването на текстовете е насрочено за сряда. Отново утре депутатите ще обсъдят с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън последните събития в Сирия, Мали и Мианма, както и стратегията на ЕС за Черно море.
В сряда ЕП ще обсъди с председателя на ЕК Жозе Барозу начините за справяне с икономическата криза, особено в еврозоната. Депутатите ще обсъдят мерките за борба с данъчните измами и укриването на данъци. В същия ден кралят на Йордания Абдула Втори ще направи официално обръщение към Европейския парламент.
В четвъртък депутатите ще гласуват нови правила за предаването на личните данни на пътуващите с въздушен транспорт на властите в САЩ. Правилата определят периода на продължителност за съхранение на данните, както и начините за тяхното използване и защита.