Новият блок ще бъде изцяло на пазарен принцип, като държавата няма да дава нито държавната гаранция, нито ще взема заеми, предадоха Дарик и БГНЕС.

Все още не е решено дали държавата ще може да участва в проектна компания, обясни още вицепремиерът.
„Ако ще се създава проектна компания, тя ще може да взима заеми за финансирането на изграждането на реактора, но не може да има тежести върху държавния бюджет", каза Дянков.

Той посочи, че при проекта „Белене" не е било ясно кой ще плаща и какво точно ще плаща. От сега искаме да е ясно, че върху данъците на хората няма да има тежести от проект за седми блок в "Козлодуй", каза още вицепремиерът.

Кабинетът възлага на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев да изготви и представи доклад за вземане на решение по същество за изграждането на новата ядрена мощност, както и доклад за правно-организационната форма за реализация на проекта.

Изграждането на новата ядрена мощност ще се реализира след получаване на лицензии и разрешения съгласно националното законодателство и правото на Европейския съюз.
За да бъде лицензирана площадката, ще се изготви оценка за влиянието върху околната среда и да се направят геоложки проучвания.

Решението да се строи нова мощност дойде, след като правителството се отказа от проекта АЕЦ "Белене". Идеята е в Козлодуй да бъде внедрен реакторът, проектиран за "Белене". За да го получи от Русия обаче, страната ни трябва да доплати още 140 милиона евро. Според министър Делян Добрев, ако строителните работи започнат бързо, 7-ият реактор в Козлодуй може да заработи най-рано през 2021 г.

Кабинетът прие днес и План за предприемане на спешни съвместни действия във връзка с подготовката за проверката от оперативен екип на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за оценка на експлоатационната безопасност на 5 и 6 блокове на АЕЦ "Козлодуй".