Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА. 
Данъкът беше наложен с промени в Закона за местните данъци и такси и се изчисляваше на базата на най-малко 30 процента заетост на легловата база. Решението на Конституционния съд от вчера влиза в сила три дни след обнародването му в "Държавен вестник", отбеляза Маринов.

Две алинеи отпадат - за минималната заетост от 30 процента, която е фиксирана в Закона за местните данъци и такси, така че туристическият данък си остава в сила, заяви заместник-министърът. Той допълни, че в момента се правят тълкувания от юристите, но по думите му на първо четене това означава, че ще бъдат облагани реално реализираните нощувки. Търси се нов начин за облагане на хотелиерите, каза още зам.-министърът на икономиката, цитиран от БНР.

Не се налагат законови промени, след вчерашното решение на Конституционния съд да отмени туристическия данък, обясни пък Менда Стоянова, цитирана от Дарик. Шефката на бюджетната комисия в парламента уточни, че практически данъкът не е отменен - той ще се определя и плаща на база реалните нощувки в хотелите и къщите за гости. Съдът отмени само минималният праг за 30-процентна заетост на базата, допълни Стоянова.

Заместник-министър Маринов участва в представянето на резултатите от изпълнението на проекта на министерството "Мултимедиен каталог на туристически обекти и електронен маркетинг на дестинация България". Стойността на проекта, който се финансира по оперативната програма "Регионално развитие", е 6,4 млн. лева, а кампанията за популяризиране на каталога, която ще завърши на 15 април, е на стойност малко над два милиона лева.
Маринов каза, че има преизпълнение на заложените показатели за оценка на ефекта от кампанията. Окончателните данни ще се обявят след края на рекламната кампания.