Това стана ясно от разговора в TV7 с Валентин Захариев, собственик на комбината. Вчера икономическият министър Добрев обяви, че с днешното вдигане на поръчителството за 12 млн. лв. ще се развърже възелът на работническите заплати.

"Днес се надявам да приключи прехвърлянето на акциите на "Горубсо". Сделката е за около 30 млн. лв. Рудникът има да плаща 5 млн. лв. към кредитори и 15 млн. лв. към подизпълнители. Банките обаче сложиха ръка на тези 15 млн. лв. Само ОЦК има да взема 4 млн. лв. от "Горубсо", но няма да може да ги вземе. С тези 4 млн. лв. можеше да се възстанови производството и да се платят заплати и други задължения", обясни Валентин Захариев.

Той заяви още, че вчера е разговарял с банката кредитор, но не е получил индикации, че ще върнат парите. Според него още по-лошото е, че банката на 21 март е поискала писмено предсрочно изплащане на целия кредит, което принуждава мениджърите до 21 април да поискат процедура по несъстоятелност.

Не мисля, че са загубили доверие в нас. Просто банката видя възможност да вземе веднага 15 млн. лв., смята Захариев. Според него финансовата институция е била напълно наясно със състоянието на компанията, когато е давала кредита. Той е предложил на кредиторите си тяхно еднолично или съвместно управление на компанията до изчистване на задэълженията. От банката обаче му представили непосилни условия, които Захариев не пожела да сподели.

Според шефа на ОЦК компанията е била в задоволително финансово състояние в началото на годината, дори имала известно количество средства. Тогава той предложил на работниците да получат 60% от заплатите си, а останалите - когато се появят повече приходи. Те не се съгласили, а режийните разходи на завода стопили средствата. По думите му декември, януари и февруари заводът не е произвел продукция за 1 лев. В същото време за миналата година загубата е 14 млн. лв.

Захариев смята, че на местно ниво има движение срещу ОЦК. Миналата година спряха оловното производство. Казах им още тогава, че един завод не може да издържа инфраструктура на два. Това е сериозен удар върху ОЦК и като прибавим нулевата продукция се стигна до проблема, категоричен е Валентин Захариев. Миналата седмица той обвини и новия собственик на Горубсо Николай Вълканов за проблемите си с двете компаниии.

В неделя финансовият министър Симеон Дянков обяви, че има трима кандидати за ОЦК, които преговаряли директно с банките кредиторки. Сред тях не били  КЦМ и Николай Вълканов, който е новият собственик на Горубсо.